Nu sunt fană a cărților istorice, nici măcar a ficțiunii istorice, dar încă din liceu am rămas pasionată de perioada nazistă. Cărțile care evocă ororile întâmplate la jumătatea secolului XX îi deschid o altă lume, o lume pe care speră să nu o vadă niciodată în realitate. Din acest motiv, cărțile ce spun povești ale oamenilor aruncați dintr-o parte în alta de un destin groaznic, mai apar, din când în când, pe lista de lecturi pe care o dau mai departe. Sunt de părere că e bine să conștientizăm ce a avut loc înaintea noastră pentru a nu repeta exact aceleași greșeli.
În centrul acțiunii se află Algis și familia lui, o familia care trecuse deja prin clipe groaznice când fiica cea mică murise lăsându-o pe mama sa în incapacitatea de a vorbi. Familia este luată dimineața din casă, dusă până în Siberia și despărțită: copiii rămân cu mamele, iar tații sunt duși într-o zonă diferită pentru a face munci mult mai grele decât ceilalți. Oamenii încep să se cunoască, să se ajute, să devină o mică comunitate, dar și să moară. Copiii descoperă o lume total diferită de cea pe care o cunoscuseră, iar pentru Algis totul începe cu momentul în care un soldat îi omoară gânsacul.
De ce acest titlu? Pentru că Jurga Vile adaugă o mătușă pasionată de Japonia, care avea o carte plină cu haiku-uri și pentru că lângă depozitul unde familiile trăiau, era un lagăr plin de asiatici cu care încercau să comunice. La sfârșitul volumului este și cititorul invitat să scrie un haiku, fapt ce conchide experiența citirii unui roman atât de plin de emoție. De asemenea, cartea prezintă și modul în care se poate „construi” un cocor din origami, deci devine un întreg univers de-adevăratelea.
De ce în Siberia nu sunt mere? Și de ce corul le alina dorul de casă? De ce scriau scrisori? Și cu ce greșiseră oamenii pentru a fi luați pe sus din casele lor când nu se așteptau? Acestea sunt întrebările care își caută răspunsul între paginile romanului grafic.
Haiku siberian este o carte perfectă pentru copii. Deși dezbate un subiect dur, este atât de frumos prezentată și desenele atrag atât de ușor privirea, încât pare o poveste fantezistă, un simplu titlu beletristic, dar care va avea cu siguranță ecou în mintea celor mici.
Cartea poate fi comandată de la Libris.