Negustorul de cărți este prima carte pe care am reușit să o citesc după o perioadă în care nu am reușit să răsfoiesc nici măcar câteva pagini. Am știut că va fi o carte pentru sufletul meu în momentul în care i-am citit descrierea pe site-ul Libris:
Carl Kollhoff, librar într-un orășel german, le livrează cărți clienților săi speciali seara, dupa ora închiderii, parcurgând străduțele pitorești din centru. Îi consideră aproape niște prieteni, iar pentru ei Carl reprezintă cea mai importantă legatură cu lumea. Când Kollhoff își pierde pe neașteptate slujba, este nevoie de puterea cărților și de o fetiță de nouă ani ca toți acești oameni să găsească tot curajul de care au nevoie pentru a reface legăturile dintre ei.
Cartea vorbește despre Carl, un librar trecut de a doua tinerețe, a cărui slujbă este să livreze cărți locuitorilor din orașul în care a trăit toată viața. Deși această meserie nu este privită cu ochi buni de noua proprietară a librăriei, oamenii au nevoie de el, așa că este lăsat ca în fiecare seară să se plimbe pe străduțele pavate și să aducă bucurie la ușile clienților săi. Aceștia au primit numele unor personaje de la Carl, care reușește de fiecare dată să le aducă volumele potrivite personalității lor.
Viața lui simplă este întoarsă pe dos de două evenimente: moartea celui mai vechi prieten, primul său angajator, cel care înțelegea la fel de bine ca el importanța livrării cărților și întâlnirea cu o fetiță care se ține scai de el. Aceasta din urmă ajunge să îl urmeze orbește în serile de livrare și devine un real ajutor în înțelegerea clienților lui Carl. Datorită ei ajungem să îi cunoaștem mai bine pe cei cărora bătrânul negustor le livrează cărți; intrăm cu adevărat în micul lor univers și observăm faptul că o carte poate crea legături nebănuite între oameni.
Carsten Henn scrie o carte despre prietenie, puterea cărților și a poveștilor bune, dar și despre oameni care se lasă vindecați de alți oameni. Recomand volumul atât cititorilor mari, care au nevoie din când în când să citească o poveste simplă, dar care îi poartă prin toate cotloanele copilului interior, dar și cititorilor mici, copiilor care trebuie să își amintească că a citi nu este un chin, ci o pasiune care ne poate răspunde la multe dintre întrebările pe care le avem pe limbă, dar pe care nu le rostim.