Există unele aventuri prin care nu îți dorești să fi trecut niciodată, dar despre care poți citi în mii de pagini. Există personaje în corpul cărora nu ai vrea să te transpui, pe a căror durere nu vrei să o simți vreodată. De asemenea, există autori pe care ți-ai dori să-i întâlnești și să-i feliciți pentru că te-au făcut să ai un nod în stomac, să simți cuvintele ca o lamă ascuțită de cuțit.
Pe frontul de vest nimic nou este un roman de căpătâi pe care eu l-am citit abia anul acesta. Am considerat întotdeauna că o carte despre război nu este pentru mine, că nu are cum să mă atingă din simplul fapt că probabil va fi prea tehnică. Dar Erich Maria Remarque nu a vrut să descrie războiul în cuvinte complicate pe care să le înțeleagă doar cei care au trecut prin această experiență sau pentru cei care sunt pasionați de un astfel de episod din viața lumii. El a vrut să povestească o bucățică de viață, a vorbit despre maturizarea unui grup de băieți care ar fi putut, dacă se nășteau într-o altă perioadă de timp, să se bucure de familie sau de jocurile tipice vârstei.
Pe frontul de vest nimic nou spune povestea lui Pau Brumer, un tânăr care ajunge să lupte în Primul Război Mondial. Personajul, un băiat la început care credea că orice zboară se mănâncă, ajunge să își dea seama destul de rapid ce înseamnă războiul atunci când se vede pus în fața focurilor inamice. Împreună cu prietenii lui încearcă să facă toată experiență mai ușor de suportat, dar e greu să faci asta când nu există mâncare și oamenii din jurul tău mor pe capete în fiecare zi.
Nici permisiile nu sunt mai ușoare, atunci când vezi că familia ta o duce din ce în ce mai rău, iar tu măcar ai, la propriu, o armată de oameni în jurul tău care fac experiența vieții suportabilă. De asemenea, nu e ușor să îi vezi pe prietenii tăi cei mai buni cum se împuținează, să vezi ce înseamnă cu adevărat să fii singur, dar să nu îți pierzi speranța.
Cartea este una plină de durere și de imagini vizuale care îți fac părul să se zburlească. Nu e un roman obișnuit despre război, așa cum am spus de la început, este un roman al maturizării, un roman al tânărului aruncat pe câmpul de luptă al unor puteri mult prea orgolioase pentru a-și da seama când să pună stop. Romanul este despre zilele de atunci și poate fi, de asemenea, despre tot ceea ce se întâmplă astăzi.