Publicitate

Tips & Tricks pentru fotografii la inceput de drum

Esti pasionat de arta, in mod special de ca vizuala? Ti-ar placea ca fotografia sa nu fie doar un hobby, ci si o sursa de venit? Multi fotografi incep sa experimenteze cu un micut aparat si multa dragoste pentru frumos. Multitudinea de nise, posibilitati, investitii, teorii, teoreme si informatii poate fi naucitoare, mai ales pentru cei care vor sa dezvolte o cariera. Fotografia este in adevaratul sens al cuvantului o arta complexa, care nu este limitata nici de aparatura, nici de prejudecati sau tematici, aceasta fiind o documentare a realitatii, a imaginatiei, exprimata prin filtrele proprii ale artistului.

O multitudine de alegeri

 

Arta fotografica are multe nise, de la sedinte foto personale, tematice, specializate (de maternitate sau newborn), la fotografii de evenimente, nunti, botezuri, petreceri corporate sau V.I.P.. Pentru cei care sunt inspirati de mediul inconjurator, exista ramuri specializate, precum fotografia de natura, flora si fauna sau fotografia de evenimente sportive, atat pentru cei care o practica ca hobby, cat si pentru cei care muncesc pentru crearea unei cariere in aceasta industrie.

Orice subiect poate sa iti fie model, aducandu-ti unicitate in creatiile pe care le faci. Un exemplu  este fotograful Andreea Velican, care a dus fotografia de nou-nascuti si de maternitate la rangul de arta, cand in Romania nu era o nisa dezvoltata. Pentru a avea succes, este important sa te inspiri de la alti artisti, sa exersezi tehnicile de redare si regizare ale unui cadru, exersand pe baza cunostintelor invatate si dobandite, punandu-ti insa amprenta proprie in imagine. Fie ca te folosesti de lumina, de unghi si incadrare sau de paleta cromatica si simbolistica, o fotografie pe care o faci, trebuie sa aiba amprenta ta personala. Cei ma multi incepatori se documenteaza din marile reviste de specialitate si se compara cu fotografii consacrati ai domeniilor de care sunt interesati, ca fashion-ul sau sfera V.I.P. si high-class. Cu toate acestea, un venit considerabil nu se obtine doar din marile industrii consumeriste care necesita ajutorul unor artisti vizuali.

Din ce in ce mai multi fotografi, incep sa fie atrasi de zona „family”, aceasta necesitand mai multa rabdare si atentie decat o alta nisa. Cand lucrezi cu proaspeti sau viitori parinti, cu bebelusii si copii de diverse varste, intalnesti diverse tipologii umane, psihologii si personalitati. Daca nu esti sigur pe ceea ce stii, ori esti o fire mult prea sensibila, sunt sanse foarte mari sa nu poti obtine succesul pe care ti-l doresti. Pentru a realiza o sedinta foto pentru bebelusi, din care sa te poti mandrii sincer cu cel putin 5-10 cadre, ai nevoie sa conduci timpul petrecut alaturi de clienti. Chiar daca esti axat pe instantanee si spontaneitate, trebuie sa iti asiguri un cadru, un set de lumini (naturala sau artificiala) si o poveste, lasand ca emotiile si reactiile, mimica si limbajul corporal sa fie elementele surpriza, chiar si pentru cuplul care te-a ales.

Valoarea muncii tale

Ai facut niste fotografii excelente si nu stii cum sa le valorifici? Internetul este foarte mare, iar mediul online iti pune la dispozitie multiple platforme pe care sa iti expui creatiile. Exista sute de site-uri care ofera fotografilor sansa sa-si vanda fotografiile, atat sub forma de copii digitale, cat si cu dreptul de autor. Cu toate acestea, nu uita faptul ca atunci cand sunt implicate ca modele, persoane fizice, juridice sau copii, este nevoie sa ai acordul lor in scris (in cazul copiilor, trebuie sa ai accorul parintilor sau al tutorelui legal).

Pentru cei care au ales fotografia de evenimente, reclama vorbita este cel mai bun prieten. Daca pasiunea transpune din munca ta, reputatia iti va creste foarte rapid, chiar dupa primii clienti. Pastreaza standardul muncii tale si vei evolua rapid, atat profesional, cat si financiar.

 

Frumusetea este in „lentila” fotografului. Experimenteaza cat mai mult! Ia aparatul cu tine peste tot si trage cadre, descoperind diverse medii, cu diverse tipuri de lumina, setari, incadrari, din diverse unghiuri. Treci de la o ramura la alta a fotografiei pana cand o vei gasi pe cea care ti se potiveste cel mai bine. Provoca-te in permanenta si trage in conditii care nu iti sunt optime, pentru a descoperi solutii, dezvoltandu-te si afland cum poti sa improvizezi, pentru a obtine rezultatele dorite. Invata sa intampini si sa transformi o situatie nefavorabila, intr-un cadru excelent, care sa iti ofere satisfactie artistica dorita, imbogantindu-ti astfel portofoliul.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.