Cărți

Un băiat ca toți ceilalți – Lorenzo Marone

Cred că am înțeles mai multe lucruri despre Napoli din cărți, decât din scurta vizită pe care am făcut-o acolo acum mulți ani. Când mă plimbam printre străduțele întortocheate, eu și jumătate din populația globului, nu înțelegeam de ce se vorbea atât de mult despre atmosfera locului, despre oamenii de acolo… Acum înțeleg și totul se datorează unor scriitori care au reușit să mă facă să îmi doresc să mă întorc în Napoli.

Lorenzo Marone spune două povești: una este a lui Giancarlo Siani, un jurnalist italian ucis pentru că a ales să scrie adevărul într-o perioadă în care acest lucru nu era permis, iar cea de-a doua este a lui Mimi, băiețelul fără griji care are nevoie de un supererou. Destinele celor doi se împletesc, iar povestea curge ușor, ca un cântec de leagăn al cărui ultim acord îl aflăm încă de la început: moarte, maturizare, pierderea prieteniilor.

Mimi duce o viață relativ obișnuită într-unul din cartierele din Napoli. E un băiat simplu care nu știe prea multe: doar că e îndrăgostit de o fată la care nu știe cum să ajungă, că apartamentul în care stă împreună cu părinții, sora sa și bunicii este prea mic și că prietenul său cel mai bun e mereu pus pe șotii. De asemenea, are o pasiune de nestăvilit pentru cărți și ajunge astfel să citească importante opere ale literaturii mondiale.

Un băiat ca toți ceilalți nu se dorește a fi o carte plină de suspans și aventură, ci o pagină de jurnal, jumătate fictivă, jumătate reală a unei perioade în care oamenii erau altfel și pentru un băiețel de 12 ani viața părea un joc, deși odată ieșit pe străzile din Napoli erau șanse să nu te mai întorci niciodată acasă.

Romanul este ușor de citit, fără artificii artistice și plin de savoarea Italiei de altă dată. Personajele sunt bine conturate, iar micul Mimi, deși un personaj creat din imaginația autorului, e creionat ca având naivitatea unui copil și puterea de înțelegere a unui adult. Poate din acest motiv devine și mai interesant faptul că îl cunoaștem și pe adultul Mimi, cel care se află într-un pelerinaj prin vechile locuri ale memoriei.

Cartea se găsește pe site-ul Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.