1. De ce aceasta moda a fatetelor?
Fatetele sunt din ce in ce mai populare pentru ca oamenii isi doresc perfectiune, simetrie si un aspect ingrijit. Moda aceasta isi are originea in California, aparuta ca un tratament pentru actori, dar dupa aproximativ 100 de ani de la aparitie, fatetele sunt privite ca si tratament uzual in clinicile de stomatologie.
2. Cei care au dintii sanatosi, de ce totusi opteaza pentru fatete?
Fatetele au rareori indicatie medicala, ele constituie tratament preponderent estetic. Aplicarea fatetelor in cazul dintilor sanatosi se face pentru a corecta culoarea, forma, pozitia sau alte imperfectiuni.
3. Cum se ingrijesc fatetele dupa aplicare?
La fel ca si dintii fara fatete, adica: periaj de doua ori pe zi, folosirea atei dentare, un control de specialitate plus igienizare profesionala (detartraj) la fiecare 6 luni, gutiera de noapte in caz de bruxism. In plus, ce nu ar trebui sa facem cu dintii fara fatete, nu facem nici cu cei cu fatete: nu desfacem ambalaje, nu spargem coji tari, etc.
4. La ce interval trebuie schimbate fatetele?
Fatetele nu trebuie schimbate neaparat decat daca, dupa 15-20 de ani, apare retractie gingivala. Altfel, daca ingrijirea este buna, fatetele pot fi mentinute pe termen lung. Unii pacienti solicita schimbarea fatetelor cand isi doresc o schimbare a culorii sau a formei acestora.
5. Ne mai spalam pe dinti daca avem fatete? De ce?
Da, chiar daca avem fatete, igiena este la fel de importanta. Chiar daca fatetele nu isi schimba culoarea in timp, placa bacteriana si tartrul tot se acumuleaza in zona gingiilor, tot exista riscul de carie si de boala parodontala.
6. Credeti ca moda dintilor cat mai albi o sa dispara sau se va accentua?
Nu cred ca va disparea aceasta dorinta de a avea dinti perfecti si foarte albi, ci din contra, am remarcat o extindere a acestui curent si in randul pacientilor adulti si seniori.
7. In ce situatii ne recomandati punerea fatetelor?
Fiind un tratament estetic, aplicarea de fatete este de electie, pacientul decide cand si de ce. Eu, ca medic stomatolog, la fel ca si colegii mei de la New Dental, las pacientul sa ia aceasta hotarare si ii ofer toate informatiile care sa il ajute: fotografii, o simulare a viitoarelor fatete, consiliere in alegerea formei si culorii.
8. Exista o varsta minima? Dar una maxima?
Nu recomand aplicarea de fatete adolescentilor, deci 18 ani ar fi varsta minima. Cat despre cea maxima, aceasta nu exista, dar singura conditie care trebuie indeplinita este ca pacientul sa aiba dinti naturali, vitali, bine implantati.
9. Cat de mult schimba fatetele estetica faciala?
Etajul inferior al fetei reprezinta o treime din intreaga fata, dar eu cred ca un zambet atragator si plin de incredere schimba radical aspectul unei persoane.
10. Ce nu mai putem face dupa aplicarea fatetelor?
Tot ce se poate face inainte de aplicarea fatetelor se va putea face si dupa. In plus, dupa aplicarea acestora, vom zambi mai mult si mai plini de incredere!