Cărți

Dacă pisicile ar dispărea din lume – Genki Kawamura

Pisicile sunt cele care m-au adus la cartea aceasta. Și poate dragostea pentru scriitorii japonezi. Dar, ca să fiu sinceră, mi-a fost greu să rezist unui titlu care îmi spune că pisicile ar putea să dispară.

Premisa cărții este una destul de ciudată: personajul principal află că în scurt timp va muri. În timp ce încearcă să se obișnuiască cu ideea, are o vizită interesantă. Doamna cu coasa vine și îl anunță că ar putea să mai rămână câte o zi pe pământ, dar că există o condiție. Bărbatul pare destul de interesat de ceea ce aude. Află că pentru fiecare zi primită în dar trebuie să renunțe la un element de pe fața planetei. Sună destul de simplu, așa este? Nu e chiar așa.

Cartea pune accent pe faptul că mulți dintre noi ne dorim nemurirea, dar că e posibil ca prețul plătit pentru aceasta să fie prea mare. Tu ce ai face dacă ar trebui să renunți la conceptul de „mamă”? Și prin „a renunța” mă refer ca nimeni de pe pământ să nu-l mai cunoască. Dar la „timp”? Ai putea trăi toată viața ta fără să ai idee de minute, ore și secunde?

Acestea sunt întrebările pe care ți le pui citind cartea. Deși inițial pare o idee bună să faci troc – o zi pentru un obiect, la final nu mai pare așa. Doamna cu coasa nu vrea să renunți la lucruri simple. Ea nu vrea o batistă sau un parfum, ci lucrurile care îți înfrumusețează viața, la cele care îți aduc bucurie. Și aici apare problema: ești gata să trăiești într-o lume în care lucrurile pe care le iubești nu mai există?

Pentru cine este?

Cartea este foarte ușor de citit, dar te lasă cu multe întrebări. Eu am văzut-o mai mult ca pe o reflecție despre propria persoană. E un exercițiu de imaginație care te zguduie complet. Recomand Dacă pisicile ar dispărea din lume cititorilor conștiincioși, care nu caută neapărat acțiunea, ci filosofia din spatele unor cuvinte.

Întrebarea finală a lui Genki Kawamura este una simplă: la câte lucruri ai renunța până când ți-ai da seama că deja e prea mult?

Cartea poate fi găsită pe site-ul Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.