Anul acesta a început foarte bine din punct de vedere al cititului. Și dacă fac o trecere în revistă a titlurilor care mi-au trecut până acum prin mână și minte, observ că m-au atras poveștile reale, povești prin care mă bucur că nu este nevoie să trec și eu. Am ajuns să citesc „În aerul rarefiat” datorită Ralucăi, care a pus titlul pe lista noastră de mărțișor. Nu știam că îmi va plăcea atât de mult și nici că e cartea care a stat la baza unui film despre care eu vorbesc cu elevii în a IX-a. Astăzi îți povestesc despre un titlu care relatează o tragedie, care îți dă dor de ducă și te face să îți pui întrebări despre om și dorințele lui.
Jon Krakawer, un jurnalist american, povestește întâmplările expediției spre Everest din anul 1996. Pentru mulți dintre noi, anul acesta nu spune multe, dar pentru cei care au încercat în acea primăvară să urce creasta, a fost ultima oară când au fost văzuți. Autorul vorbește despre oamenii cu care a urcat, despre conducătorul expediției, un alpinist cu experiență, și despre ce înseamnă să fii om la peste 8800 de metri.
Încă de la început, știm că în acel an expediția, deși părea că va fi dusă cu bine la sfârșit, a avut la bază lupte de orgoliu. Companiile doreau să-i satisfacă pe clienți și aveau nevoie să ducă cât mai mulți dintre ei pe Everest pentru a se asigura că și anul următor vor fi căutați. Deși condițiile meteo erau bune, răutatea și, din multe puncte de vedere, dorința de înavuțire au fost cele care i-au omorât pe cei 12 exploratori.
Krakauer vorbește despre lipsa empatiei, despre dorința de a urca cu orice preț, despre modul în care șerpașii sunt cărăușii fără de care unii oameni nu ar putea escalada acest vârf. De asemenea, aduce citate din alte opere care au legătură cu expediții montane, iar după finalizare cărții ne face o prezentare a ceea ce s-a întâmplat cu oamenii care s-au întors, totuși, de pe vârf în acea zi.
Recomand să nu nu ratez post-scriptumul, în care scriitorul vorbește despre lupta sa de după ascensiune cu unul dintre colegi. Despre cum adrenalina te face să vrei întotdeauna mai mult și despre cum anul 1996 s-a transformat pentru unii într-o afacere.
Cartea poate fi găsită pe site-ul Libris.