vietnam
Călătorii

Ce trebuie să știi despre Vietnam

Vietnam e o țară a contrastelor în care nu vezi decât două tipologii de oameni: cei care nu au nimic și cei care au prea mult. O țară în care peisajele încearcă să îi vindece pe oameni. În care am văzut cele mai frumoase apusuri de până acum. Un loc în care parcă natura a uitat de zecile de confruntări prin care țara a trecut în atâția ani de existență. O țară în care vezi în mijlocul orașului de toate: de la gândaci, până la oameni care spală pahare în ligheane roșii.
O țară în care cetățenii s-au bătut pentru lucrurile în care credeau sau pe care le urau. E locul unde nordul comunist a reușit să acapareze sudul care își dorea orice altceva, dar nu comunismul. O țară plină de oameni care îți zâmbesc la tot pasul și care vor să te ajute. O țară în care copiii te salută bucuroși la orice pas și se uită curioși la tine.
E o țară cu de toate. Cu râuri ce au culori spălăcite, cu dealuri stâncoase, mări fierbinți – la propriu – și pomi fructiferi oriunde vezi cu ochii. Singurele lucruri care distrug liniștea firească? Claxoanele a milioane de motociclete și mașini care nu tac niciodată: un claxon scurt înseamnă că trebuie sa te dai din fața lor, iar unul lung – cam același lucru ca în București.

Noi ne-am plimbat prin Vietnam timp de aproximativ 18 zile și am planificat toată călătoria singuri, așa că las aici câteva dintre lucrurile pe care noi le-am descoperit de-a lungul celor 6 luni în care am planificat călătoria. Trebuie să menționez că cele trei regiuni mari văzute de noi au fost Ha Noi, Da Nang și Ho Chi Minh și voi reveni în curând cu informații pentru fiecare zonă în parte.

Ce trebuie să știi înainte să ajungi în Vietnam

 1. Ai nevoie de o asigurare de sănătate, fără ea nu vei primi viza.
 2. Ai nevoie de viză. Noi am discutat direct la Ambasadă de unde am primit un număr de telefon pentru a discuta cu o agenție de turism. După ce le-am trimis TOATE actele* ne-au dat o scrisoare. Cu aceasta am mers la Ambasadă și am primit în aproximativ 3 ore vizele pe pașapoarte. Costurile ajung undeva la 170 de euro. Poți face totul mai ieftin online, dar noi am citit pe net multe păreri despre oameni ale căror vize erau greșite așa că la intrare în țară au fost nevoiți să plătească suplimentar pentru vize noi.

*(pașapoarte, asigurare de sănătate, lista cu toate hotelurile unde aveam cazările, biletele de avioane)

 1. Fă un drum până la un epidemiolog. Noi am mers și am discutat despre riscurile la care ne supunem și am făcut amândoi un vaccin anti febră tifoidă.Am mai primit câteva recomandări despre ce să facem și, mai precis, despre ce să NU facem.
 2. SPF all day long!!! Nu pot explica cât de importantă este o cremă de protecție solară cu factor uv cât mai mare. Noi am avut cu 50 și într-una din zile am reușit să ne prăjim puțin pe locurile unde nu reaplicasem.
 3. Ia la tine un spray de țânțari cu DEET mai mare de 50%. Nouă ne-au povestit despre ele epidemiologii și nu am reușit să le găsim în România, le-am primit din Italia. Dar dacă vrei să fii sigur că nu te întorci cu una dintre zecile de boli pe care le poartă țânțarii cu ei, nu prea ai altă variantă.
 4. Ai grijă când traversezi. Nu vei găsi trotuare libere sau străzi puțin aglomerate prea des. Când semaforul e verde pentru tine pregătește-te să fii flancat de zeci de scutere și mașini. În ceea ce privește regulile de circulație, acolo nu prea se respectă niciuna.
 5. Noi am avut 3 zboruri interne, toate au fost cu VietJet la prețuri foarte bune. O singură mențiune: nu te aștepta să fie totul pe ceas. Niciunul dintre cele trei zboruri nu a plecat la timp și nu a aterizat când trebuia.
 6. Când e cea mai bună perioadă să vizitezi? Când ai noroc!!! Pe aplicații scria că va ploua încontinuu. În nord nu am avut decât o seară cu puțină ploaie, în rest, un milion de grade. În centru, deși ploua când am ajuns, nu am văzut pic de ploaie în zilele următoare. În sud a plouat încontinuu, iar când se oprea, temperaturile creșteau imediat. Vietnam nu e țara în care să mergi vrând să fie cald, ci să fie o temperatură suportabilă. Recomand haine cât mai subțiri și din materiale respirabile.
 7. Hotelurile nu sunt ceea ce par a fi. Din păcate, nouă primul hotel ne-a stricat puțin planurile, așa că am regândit mai mult de jumătate dintre cazările alese. Citește toate review-urile de pe booking, google și reddit. Noi așa am ajuns să stăm în locuri frumoase și să reușim să ștergem din memorie primul loc unde am stat. Clădirile sunt vechi și dacă nu ești atent vei sta într-o cameră plină de mucegai, în care vezi apa cum iese din pereți.
 8. Nu ai nevoie de adaptoare pentru priză.
 9. În Vietnam, internetul nu e foarte scump dacă ai grijă de unde îl cumperi. Cea mai bună variantă este să îți iei un eSIM din centru. ofertele pe care le vei găsi online sunt de neînțeles. Noi am avut cartele cu numere de la Vietell și le-am luat după ce am intrat în două puncte de vânzare alea aceluiași distribuitor. Oamenii de la primul loc unde am intrat voiau să dăm aproape triplu doar pentru că era seară și se gândeau că nu vom putea rezista fără internet.
 10. În farmaciile lor poți găsi cam orice (pastile de gât, suplimente).

Vietnam este locul perfect unde să încerci lucruri noi și unde să te redescoperi. De asemenea, unde să realizezi că tot ceea ce știai despre călătorit e greșit. Nu-ți lua kilograme de bagaje cu tine, încearcă să călătorești light, să te bucuri de moment, nu de obiecte. Vei găsi în magazinele de acolo cam tot ce găsești și la noi, așa că nu te stresa! Pregătește-te să fii surprins și bucură-te de experiență!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.