Codul poate fi spart doar de el și din cauza aceasta își atrage numai ghinioane pe cap. Tu crezi că poți să rezolvi ghicitorile? Îți poți da seama de cuvintele dintre pește? Poți să înțelegi un mister peste care au trecut 40 de ani? Și poți dezlega o enigmă care ar trebui să rămână ascunsă? Cam acestea sunt întrebările la care Janice Hallett te pune să răspunzi. Și nu, cartea asta nu este doar un puzzle, este o întreagă enigmă.
Smithy, un copil de gimnaziu, găsește în autobuzul spre școală o carte roșie. Deși nu știe să citească, se bucură de noua lui comoară până în momentul în care ajunge la școală. Acolo, învățătoarea lui îi ia cartea din mâini și începe să facă tot felul de notițe pe baza ei. Le spune copiilor că acea carte este interzisă, îi duce într-o călătorie la casa scriitoarei și apoi dispare ca prin magie lăsându-i pe copii fără un sfârșit al poveștii ei. 40 de ani mai târziu și după o perioadă lungă petrecută în închisoare, Smithy încearcă să descopere misterul care l-a bântuit în toți acești ani. Din cauza faptului că nu știe să scrie, se folosește de un telefon vechi pe care înregistrează note de jurnal, conversații și apeluri.
Toate aceste înregistrări ajung să fie transcrise și trimise profesorului Mansfield pentru a fi interpretate. Și de aici începe un adevărat carusel de informații pe care le primim de-a valma. Putem încerca să dezlegăm codul sau putem să așteptăm până la final. În orice caz, finalul romanului nu este unul la care m-aș fi așteptat.
Recomand cartea cititorilor pasionați de mistere și care au o răbdare de fier. Primele zeci de pagini trebuie să te obișnuiești cu stilul transcrierilor (cu codul lor, deoarece apar greșeli, cuvinte care trebuie interpretate ș.a.), dar după povestea curge foarte ușor, ba chiar ajungi să te întrebi constant: oare ce s-a întâmplat cu acești copii?
Codul Twyford este una dintre cele mai bune cărți ale acestui gen pe care le-am citit în 2023 și trebuie să ajungă pe lista ta în 2024! Poți comanda volumul de pe Libris.