Cărți

Copil de octombrie – Linda Bostrom Knausgard

Imaginează-ți că te trezești zilnic și trăiești cel mai mare coșmar al tău. Apoi adormi și te trezești în liniște și pace și ai doar clipe fericite în fața ta. Apoi coșmarul se întoarce și uiți tot. Nu-ți amintești cine îți sun copiii. Sau numele celui pe care îl iubești. Dar oare îl iubești cu adevărat? Apoi amintirile despre copilărie vin șuvoaie. Îți amintești în cele mai mici detalii discuții pe care le-ai avut cu oameni pe care i-ai uitat, dar nu ai idee de ce ai ajuns iarăși la spital.

Aceasta este viața pe care ne-o descrie Linda Bostrom Knausgard: o viață în care deși tu ești pionul principal, pare că nu te mai regăsești. Naratoarea este o femeie trecută prin viață care își petrece zilele într-un sanatoriu. Demență, anxietate, nebunie, depresie – numele bolii nu este menționat, dar doctorii tratează afecțiunea cu electroșocuri, iar unul dintre efectele secundare este pierderea memoriei.

Pe tot parcursul volumului, naratoarea trece de la o situație la alta. Șirul gândurilor este întortocheat, nimic nu are un început și un sfârșit, aflăm frânturi din viața ei și devenim din ce în ce mai confuzi pe parcurs ce citim.

Volumul ” Copil de octombrie” ne pune față în față cu frica fiecăruia dintre noi: ce s-ar întâmpla dacă într-o zi ceva din noi s-ar rupe și am ajunge la limită? Recomand cartea acelor cititori care sunt pregătiți, mai ales psihic, să se regăsească în multe dintre paginile ei. Cartea este o ședință de terapie, un moment în care poți plânge și poți fi vulnerabil, dar pentru a o înțelege cu adevărat trebuie să te lași purtat de rândurile ei și să descoperi lucruri pe care le-ai ascuns foarte adânc în interiorul tău.

Cartea poate fi comandată de la Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.