În primul rând aș vrea să vă mulțumesc pentru că ați acceptat să îmi răspundeți la întrebări. În ultima perioadă am văzut că foarte mulți oameni au început să practice Yoga. De ce credeți că acest tip de exercițiu a devenit atât de popular în ultimii ani?
Yoga începe să pătrundă și pe piața românească, în același ritm specific. Adică la vreo 30 de ani după ce a apărut în Statele Unite. În America, practica Yoga a devenit foarte populară odată cu cel de-al doilea val al Mișcării Feministe (1960-1970). Astăzi, acest curent ajunge și la noi. Acum 3-4 ani existau doar câteva studiouri de yoga, astăzi avem apariții la televizor și sălile de fitness oferă, mai toate, pilates și yoga. Însă noi, la Yoga România, predăm o formă tradițională de Yoga, ce include atât o componentă practică, cât și una teoretică. Pentru că Yoga este o știință, deci un sistem complet de cunoaștere și reabilitare umană.
Un lucru pe care l-am auzit despre Yoga este că purifică atât trupul, cât și sufletul. Din punctul dumneavoastră de vedere Yoga este o activitate pentru trup sau suflet?
Problema cea mai mare este cu forma de exprimare. Însuși termenul de purificare este unul delicat, el trebuie folosit cu măsură și înțelegând foarte bine contextul. Sufletul este de natură divină, el nu poate fi atins. Așa cum știm și din creștinism, sufletul nu se naște și nu moare niciodată, el este imortal, el este etern. Dată fiind această structură a sa impenetrabilă, nu ar fi corect să spunem că spiritul va fi purificat prin Yoga. Va fi valorizat, mai degrabă. Spiritul va fi descoperit de individ, vom ajunge mai aproape de esența noastră spirituală, asta da. Spiritul este baza sau nucleul din care pornesc trupul și mintea. Toate sunt strâns legate și nu pot exista separat în această dimensiune în care trăim.
Știința Yoga ne ajută, prin practica āsanelor, prin exercițiile specifice de respirație, prin masaj etc., să ne menținem sau să ne recăpătăm starea de sănătate. Sănătatea este privită, de asemenea, ca un tot. Adică vorbim de o sănătate psihică, dar și de una corporală, a structurilor noastre interne și externe, a tuturor proceselor fiziologice și biologice. Deci putem spune că Yoga ne permite să ne optimizăm la toate nivelurile ființei noastre, căci toate formează un sistem, numit organismul uman.
Care sunt beneficiile pe care Yoga le aduce corpului nostru?
Practica Yoga, și mă refer aici doar la aspectul practic al acestei științe, ne optimizează întreaga ființă. Știința Yoga operează cu conceptul de prana, sau de qi (în medicina tradițională chineză). Prana este un cuvânt de origine sanscrită și se referă la forța vitală ce există în orice ființă. Deci tot ce mișcă, adică plantă, animal sau om, are prana. Fără această forță vitală, noi nu am fi în viață. Înțelegând felul în care prana curge prin corpul uman, căci ea este o formă subtilă de energie vitală, Yoga oferă o serie specifică de āsane pentru a salva omul de la orice greutăți întâlnite de parcursul vieții.
Fie că vorbim de o stare de depresie, sau de un atac cerebral, fie că vorbim de anxietate, sau de oboseală cronică, Yoga ne ajută să remediem aceste probleme. În ceea ce privește beneficiile asupra sănătății, nu există limite. Prin āsane (pozițiile din Yoga) și pranayama (respirații specifice), omul își recapătă starea de sănătate inițială sau ajută la prevenirea oricăror afecțiuni, fizice sau psihice.
Putem spune, cu certitudine, că vom ajunge la greutatea ideală practicând Yoga Tradițională©. Sau că vom scăpa de hipertensiune prin această practică străveche. Sau că Yoga Tradițională ne ajută să eliminăm hipo sau hipertiroidismul. Sau că previne osteoporoza și disfuncțiile sexuale. Orice am afirma despre Yoga, ca remediu organic, vom avea cu siguranță dreptate.
Iar acest lucru se întâmplă pentru că această știință înțelege prana și blocajele ce pot apărea la acest nivel extrem de fin, de subtil, al ființei noastre. Ajungând la cauza reală a problemei, înțelegem de ce practica āsanelor eradichează orice cauză a bolii, definitiv. Spre deosebire de medicina alopată, care de cele mai multe ori nu face decât să ne atenueze simptomele. Luăm pastile pentru a scădea tensiunea, nu pentru a elimina, de fapt, cauza tensiunii arteriale.
Pastilele de diabet nu înlătura cauza diabetului, adică blocajul survenit la nivelul pranei, ci doar ne reglează nivelul de insulină preț de câteva ore. Și tot așa… Yoga este însă total diferită, din acest punct de vedere, mergând la cauză. Cel mai frumos este că nici nu trebuie să numim cauza.
Generic, o vom interpreta ca pe o reacție a organismului la stres, și vom scăpa de ea prin practica regulată a seriei autentice de āsane și pranayama. Este foarte simplu și, mai ales, foarte sigur și foarte precis – nu avem contraindicații, nu avem reacții adverse.
Mereu mi s-a părut că unele dintre pozițiile de Yoga sunt super complicate și că ai nevoie de mobilitate pentru a le putea face. Ce îi spuneți unui nou cursant care acum intră pentru prima dată într-o sală de Yoga?
Aceasta este una dintre cele mai întâlnite prejudecăți legate de Yoga: mobilitatea. O alta este greutatea: dacă sunt mai plin/ă, nu voi putea face āsanele. Sunt doar mituri, bineînțeles.
Legat de mobilitate, ideea aceasta vine din filmulețele de pe YouTube sau din spectacolele de la TV, sau din imaginile din revistele de Yoga. Acei oameni sunt fie practicanți de o viața, dar, cei mai mulți, sunt foști gimnaști, contorsioniști sau balerini/balerine. Acele persoane sunt special puse acolo.
Asta nu înseamnă că practicând Yoga Tradițională nu vom ajunge să fim la fel de puternici sau de flexibili. Sigur că vom ajunge, dar în ritmul nostru și fără a urmări asta. Să se înțeleagă o dată și pentru totdeauna: Yoga nu este ceea ce se arată la televizor sau pe YouTube! Acele videoclipuri sau prezentări sunt puse acolo pentru show-off, pentru a impresiona, pentru a-i face pe privitori să exclame wow! Însă ce ne dorim? Să fim actori de spectacol și să impresionăm publicul, sau să fim noi înșine, în cea mai bună formă a noastră, la toate nivelurile?
Cine e serios și vine la Yoga Tradițională, o face pentru că vrea să se simtă bine cu el însuși.
Pentru că vrea să scape de problemele psihologice, de frici, de prejudecăți… Pentru că vrea să se simtă bine în corpul său și să aibă o relație bună cu acesta, ci nu doar să își privească trupul ca pe un obiect de care se folosește zilnic.
Yoga este o știință, nu un circ pus în scenă pentru a face audiență. Noi ne amuzăm pe seama stilurilor de Yoga venite din America, profesorul nostru din India le numea bikini yoga.
Nu asta predăm noi, clar nu. Noi predăm un sistem de Yoga 100% tradițional, adică un sistem în care nu există greșeli, nu există recompense și aplauze, nu există competiție, nu există āsana mea e mai bună decât āsana ta. Eu, ca profesor, nu mă uit la cursanții mei decât în sesiuni cu tot speciale, anunțate. În rest, toată lumea este cu ochii închiși.
Flexibilitatea despre care vorbiți, vine, în acest sistem unic de Yoga, din relaxare.
Când mintea conștientă decide să renunțe la controlul ei asupra corpului, atunci corpul va intra singur, automat, intuitiv, în orice poziție. Asta înseamnă că nu există durere, nu există forțare, nu există acel hai, mai trage puțin, hai mai împinge puțin, ca la sala de forță. Este unul dintre motivele pentru care oamenii apelează la Yoga: pentru că nu vor să devină sedentari, dar nici nu suportă antrenamentele dure, transpirația, durerea. Deci puteți uita de mitul flexibilității necesare în Yoga.
Aceasta se creează treptat, pe măsură ce ne relaxăm și este un proces subconștient. Majoritatea celor de la Yoga România este formată din începători. Le explicăm clar, de la început, că Yoga nu este un sport, că nu este o competiție și că nu este exercițiu fizic. Astfel, ei știu clar la ce să se aștepte și că vrem de la ei un singur lucru: să uite de toate și să se relaxeze.
Există și dezavantaje ale practicării acestor exerciții?
În primul rând, este impropriu să le numim exerciții. Haideți să obișnuim publicul cu termenul corect, din sanscrită, de āsane. Āsana înseamnă postură. Seriile tradiționale de āsane, pe care le predăm la Yoga România, provin de la gurul nostru din India, Shri Bhagavan Shanmugham Anantha Natha (Shri Kali Ashram). El a învățat seria de la bunicii săi, precum și la Mataji a sa. În plus, fiind erudit în materie de Vede și expert în sanscrită și hermeneutica mantrelor, Bhagavan a făcut deducția lor din versurile din Rg Veda (una din cele patru Vede, adică științe, ale Indiei).
Deci știm cu certitudine că seria āsanelor predate de noi este corectă, mai ales cu cât vedem rezultatele ei zilnic. Am făcut acest preambul tocmai pentru a sublinia că nu, nu există contraindicații și nici erori apărute în acest sistem științific milenar. Nu în cel pe care îl predăm noi. Deci oricine poate practica, cu încredere, acest sistem de Yoga Tradițională pe care îl predăm la Yoga România.
Practicat corect, adică după principiul relaxării totale, nu vor exista niciodată accidentări, ceea ce nu se poate spune despre alte stiluri occidentale de Yoga, din păcate. Nu are contraindicații, este o practică pe care o putem urma concomitent cu orice tratament medicamentos, până când sănătatea ne va permite să renunțăm la medicamentele respective. Aș vrea să amintesc și faptul că unii doctori de la noi, înțelegând prea puțin din această știință sau referindu-se strict la yoga din sălile de fitness, pot decide să nu recomande această practică multor pacienți.
Le dăm dreptate, nici noi nu am recomanda cuiva cu probleme cervicale grave sau cu spondiloză să facă yoga, așa cum este ea practicată la sală. Însă fără nicio problemă îi invităm să ne viziteze, pentru că noi predăm Yoga în forma sa restaurativă. Putem vorbi, dacă vreți, despre o Yoga medicală, ce se poate practica inclusiv de către cei ce au probleme mari cu coloana vertebrală, de către cei ce au nevoie de recuperare după diverse operații sau de către cei ce au suferit atacuri cerebrale.
Cunosc destul de multe persoane care practică această activitate acasă. Recomandați ca exercițiile de Yoga să fie făcute și acasă?
Din păcate, trebuie să vă anunț că nu există Yoga practicată acasă. Aceasta este o iluzie creată de campaniile de marketing, care urmăresc doar să vândă cât mai mult. După cum nu există nici Yoga pentru femeile însărcinate – ne pare rău, dragilor, dar acesta este adevărul pe care niciun alt instructor de yoga nu va vrea să îl recunoască.
Deci Yoga de acasă nu e Yoga. Decât dacă avem un profesor personal, care să ne predea acasă. Atunci da, nu mai este nicio diferență. Lumea trebuie să înțeleagă două aspecte foarte importante. În primul rând, că un sistem tradițional de Yoga presupune existența unui Maestru, care să îți deschidă calea spre cunoaștere. Acest maestru va fi fie gurul, fie un discipol al acestuia, cum este cazul nostru.
La Yoga România, chiar dacă gurul nostru din India nu este prezent fizic, el este mereu prezent prin faptul că predăm ceea ce ne-a învățat, fără să schimbăm cu nimic sistemul. Altfel, acesta și-ar pierde imediat valoarea.
Ce ați prefera? Să practicați Yoga cu un profesor modern, care și-a inventat propria secvență de āsane, sau să practicați aceeași serie care se făcea și acum 7000 de ani în urmă?
Cam atât de mare este diferența. Și asta se vede imediat în rezultate!
În al doilea rând, lumea trebuie să înțeleagă că Yoga Tradițională este o știință a subconștientului. Suntem, practic, controlați de subconștient (93% din toate procesele noastre interne).
Când apar dereglări la nivel subconștient, tot organismul are de suferit, psihic și fizic. De exemplu, regenerarea celulară după o operație sau o rană poate fi mult încetinită dacă subconștientul nostru nu mai este perfect funcțional. Sau putem suferi de o depresie inexplicabilă, de apatie, de lipsa poftei de viață, de gânduri de suicid, dacă psihicul nu mai este reglat cum trebuie de subconștient. Unde mai punem și toate preconcepțiile cu care am fost „hrăniți” în copilărie, toate paradigmele mintale care ne-au fost inoculate, toate traumele emoționale de care, aparent, am uitat.
Toate acestea se află în inconștient, care este ca o memorie externă a tot ceea ce am trăit până acum. Iar subconștientul este o prelungire a acestui inconștient, ce se reflectă apoi în mintea conștientă. Știința Yoga deține o înțelegere extraordinară a tuturor acestor aspecte ale ființei umane și oferă soluții pentru optimizare, adică resetarea întregului nostru organism.
Înțelegând importanța inconștientului și a subconștientului, Yoga se adresează acestor aspecte ale ființei umane. Deci, atunci când practicăm Yoga, profesorul, prin cuvintele pe care le spune în timpul predării, se adresează subconștientului. Prin repetiție și prin manipularea pranei, care are loc în timpul āsanelor, subconștientul poate fi remodelat. Inclusiv neuro-plasticitatea cerebrală se schimbă. Ba chiar putem influența și predispozițiile genetice practicând Yoga și meditația (Herbert Benson, 2010).
Iar cuvintele pe care profesorul le spune provin, musai, de la un guru. Profesorul nostru din India le-a învățat de la profesorii și bunicii săi, în sanscrită. Apoi, le-a tradus, cu cât mai mare exactitate, în engleză. Noi le-am preluat din engleză și le-am tradus, foarte atent, în română. Deci totul este păstrat intact, de mii de ani, transmis prin viu grai, din moși-strămoși. Aceasta este frumusețea Indiei, pe care mulți o pierd din vedere… Este frumusețea acestor trăsături culturale organice cea care l-a făcut pe Mircea Eliade să adore India. Deci nu se poate să facem Yoga fără a avea un profesor, nici măcar după ce am practicat Yoga alături de un profesor luni de zile.
Pentru că Yoga autentică înseamnă să renunțăm la mintea conștientă. Dacă eu stau să mă gândesc, după fiecare postură, care este următoare, am pierdut aspectul subconștient al Yogăi. Pe lângă aceasta, mai vorbim și de anumite respirații, niște timpi anume, toate acestea sunt sarcinile profesorului, care este sclavul cursanților săi preț de o oră. Deci orice āsana din Yoga făcută acasă va deveni un exercițiu fizic, ca cele de fitness. Este impropriu, chiar și pentru mine, ca profesor, să spun că practic Yoga acasă.
De obicei, eu și colega mea de la Yoga România participăm la cursuri împreună, ca să ne predăm unul altuia, pe rând. Deci nu recomandăm să faceți poziții de Yoga acasă, sunt lipsite de orice beneficii serioase asupra sănătății, plus că vă puteți accidenta. Veniți la cursuri, pentru că o oră în plus pe drum nu înseamnă nimic raportat la cât de mare este câștigul căpătat prin practica Yogăi Tradiționale.
Exercițiile sunt diferite de la o persoană la alta sau oricine poate face orice tip de exercițiu atunci când ajunge la dumneavoastră?
Seria āsanelor este universală, iar asta se întâmplă deoarece oamenii sunt, în esență, la fel. ADN-ul uman este același, deși indivizii arată și se comportă diferit. La fel și in practica Yoga, unii oamenii pot face mai multe āsane decât alții, dar nu uitați că nu există termeni de comparație în acest sistem.
Sistemul se predă la fel, pentru toată lumea. Dacă există o postură pe care nu o poți face deloc, din cauză ca nu ai suficientă forță, mobilitate articulară etc., atunci te relaxezi în poziția zero numită shavāsana.
Cu timpul, restul āsanelor vor construi celelalte posturi de Yoga. Este o practică ce necesită timp și răbdare. Învățăm, prin Yoga, să fim mai blânzi cu noi, mai permisivi. Învățăm să explorăm fără să forțăm. Învățăm să ne acceptăm, nu să ne judecăm. Este un proces foarte frumos de auto-cunoaștere și de auto-descoperire.
Yoga este despre iubirea de sine, despre încrederea în noi ca ființe perfecte, fără defecte.
Și veți fi surprinși, însă foarte rar avem persoană care să nu poată face o āsană deloc – cei cu operații sau probleme mari cu spatele, de obicei. Dar și asta se rezolva în timp.
Cel mai important, în acest sistem tradițional de Yoga, este să te relaxezi. Relaxarea creează apoi toată magia, încât la sfârșitul orei nici nu știi cum ai trecut prin cele 24 de posturi! Spunem pe website că a face Yoga este ca și cum ți-ai luat o vacanță de o săptămână, pe o insulă exotică. Este foarte adevărat, atât de reconfortantă este Yoga adevărată!
Mi s-a părut foarte interesant că la cursurile dumneavoastră participă doar câte 10 cursanți în același timp. De ce ați ales această formulă având în vedere că de obicei la clasele de aerobic să spunem participă mult mai mulți cursanți în același timp.
Când am studiat la Ashramul Shri Kali din India, avem clase și cu 70-80 de cursanți. Este o senzație foarte plăcută să vezi atâția oameni relaxați, în același timp, uitând de griji, de timp, de spațiu… Noi, la cursurile noastre de Yoga Tradițională din București, avem grupuri mai mici, de 10-12 persoane. Asta se întâmpla din lipsa spațiului, nu din alte considerente. Am căutat, încă din 2017, când s-a deschis școala, să fim în locații ultra-centrale. Prima oară în zona Unirii, acum la 2 minute de Universitate.
Pentru noi, ca profesori, este la fel să predăm la 3 cursanți sau la 100. Și pentru cursanți este la fel. Diferența o fac doar reuniunile săptămânale, când aducem mâncare gătită de noi și stăm cu toții la masă, ca la un ashram veritabil. E mai plăcut să fim mai mulți: sunt mai multe povești, mai mare interacțiunea etc.
Punem mare accent pe socializarea autentică la Yoga România, așa cum am învățat de la Bhagavan, profesorul nostru. Pentru că Yoga ne învăță să fim sinceri cu noi înșine, iar apoi să ne păstrăm aceeași sinceritate și în comunicarea cu ceilalți. Astăzi, când stăm atâtea ore ascunși în spatele conturilor de social media, școala noastră creează un spațiu curat, onest, pentru cei ce încă mai cred că relațiile interumane nu se construiesc în fața calculatorului sau telefonului.
Care este diferența dintre un curs de Yoga și un curs obișnuit de fitness să spunem?
Când facem fitness, aerobic, step, dans etc., atenția este pe mișcare. În āsanele din Yoga Tradițională, totul este static, mișcarea este minimă. Patanjali, în Yoga Sūtra, spune: sthira sukham āsanam – adică āsana este fixă și fericită (în sensul de plăcută, confortabilă, care ne creează un sentiment de bucurie). La sala de fitness, ni se vorbește despre mușchi, cel mai mult; despre creșterea masei musculare, despre tonifiere, despre rezistență.
În Yoga Tradițională, vorbim despre resetarea întregului sistem. Și asta înseamnă că vorbim despre o serie anume de poziții Yoga ce vizează manipularea pranei. Odată ce reechilibrăm prana, iar această reechilibrare se produce în mod subconștient, apar și beneficiile asupra sănătății. La sală mergem ca să scăpăm de sedentarism, uneori ca să slăbim, alteori ca să evităm îngrășarea.
La Yoga venim ca să scăpăm de afecțiuni fizice sau psihice. Vom slăbi organic prin Yoga Tradițională, fără diete, fără efort fizic excesiv, doar prin reechilibrarea hormonilor și a metabolismului. Prin Yoga ne vom recăpăta și sănătatea articulațiilor, pe care mulți o pierd prin mersul excesiv la sală sau prin alergat. Vom scăpa și de durerile de spate, fără a avea contraindicații pentru anumite posturi Yoga, față de fitness, unde nu avem voie să facem anumite exerciții dacă avem probleme cu coloana. Yoga ne ajută și în afecțiunile sexuale: impotență, ejaculare precoce, frigiditate, dismenoree, infertilitate, libido dereglat etc. – ceea ce fitness-ul nu face pentru noi. Iar în privința afecțiunilor interne, diferențele sunt majore. Nu ne va recomanda nimeni să mergem la aerobic pentru a scăpa de migrene, de boli ale ficatului, de tremuratul mâinilor, de probleme de vedere sau de fibrom uterin. Sunt diferențe foarte mari între Yoga Tradițională și mersul la sală.
Sala este o formă de sport din care performanța a dispărut, dar competiția și dorința de a performa au rămas. Yoga nu este un sport, nu este un exercițiu fizic, ea este o știință ce manipulează forța vitală și curăță subconștientul de blocaje.
Profesorul nostru spune mereu: „În practica Yoga, acționăm prin corp asupra psihicului”. Această afirmație nu este adevărată în ceea ce privește mersul la sală. Ea este parțial adevărată atunci când vorbim despre alergarea ușoară sau despre înot, pentru că există anumiți hormoni secretați în timp ce practicăm aceste activități. Astfel că, preț de câteva ore, ne vom simți mai bine după jogging sau înot. În plus, acestea ne dezvoltă capacitatea pulmonară.
Însă nici una, nici cealaltă, nu vizează prana sau subconștienul.
Mai mult decât atât, noi nu recomandăm mersul la sală cursanților noștri, din două motive.
În primul rând, pentru că exercițiile fizice epuizante duc la creșterea acidului lactic în corp, iar asta indică organismului un stres. Deci automat, mersul la sală ne stresează corpul, atunci când facem febră musculară – și mulți fac febră musculară, în speranța că au lucrat bine la sală. În al doilea rând, nu recomandăm nicio altă activitate fizică simultană cu venirea la cursurile de Yoga Tradițională pentru că nu este necesară niciuna în plus.
Yoga Tradițională este o știință completă, adică un sistem unitar, nefragmentat, ce conține tot ce a are nevoie o ființă umană pentru a trăi armonios și sănătos în această viață. Asta nu înseamnă că nu aveți voie să mergeți prin parc oricât doriți, ci pur și simplu că nu mai aveți nevoie să mergeți prin parc. Nu recomandăm alergările lungi, pentru că ele scurtează mușchii. Yoga este cel mai compatibilă cu înotul, cu condiția ca acesta să fie făcut tot pentru a ne relaxa, nu pentru a număra câte bazine am făcut în jumătate de oră.
În încheiere aș vrea să vă mulțumesc pentru acest interviu și să vă rog să lăsați aici câteva cuvinte pentru cititorii blogului meu care să îi facă să intre în sala de Yoga.
Dragi cititori, sper că cele împărtășite mai sus v-au făcut să vă gândiți serios asupra calității vieții voastre. Pentru că Yoga este despre calitatea vieții.
Yoga Tradițională este pentru și despre oameni – pe care îi privește pe toți ca yoghini, chiar dacă nu au practicat nicio oră de āsane. Școala Yoga România a fost creată pentru voi, pentru că orice român merită să știe de opera deosebit de valoroasă a lui Mircea Eliade în domeniul Yoga.
Vă așteptăm la cursurile noastre de Yoga din București, fără prejudecăți, fără a vă judeca, fără a vă compara. Misiunea noastră este să oferim șansa cât mai multor oameni să participe la aceste cursuri de Yoga Tradițională, unice în țară.
Dacă ai probleme grave cu spatele, vino! Dacă ai probleme psihologice, vino! Dacă vrei să slăbești sau să te tonifici, vino! Dacă suferi de oboseală cronică sau de sindromul de stres, vino!
Sau dacă pur și simplu vrei să îți petreci timp de calitate în compania sinelui tău, să fii doar tu cu tine, te așteptăm pe salteluța de yoga. Și ca să te motivăm și mai mult, îți oferim primul abonament de Yoga la jumătate de preț. Deci intra pe www.yogaromania.org, lasă-ne un email sau sună-ne și spune-ne că ai ajuns la noi prin acest blog. Îți vom onora prețul de 150 de lei pentru prima lună de Yoga Tradițională, cu cele 8 sesiuni de relaxare incluse. Și nu uita motto-ul nostru: Yoga Este Știința Relaxării Totale.
Photo credit: Cristian Dobre
Locatie: Exotique Romania