Nu am fost niciodată o fană a genului SF. Ba mai mult, pot număra pe degetele de la o mâncă câte filme care aparțin acestui gen am văzut. De asemenea, atunci când am început să citesc (și nu m-am mai oprit) am început cu clasicii și următoarele cărți au făcut parte dintr-o serie SF. Am ajuns la ea din întâmplare, așa cum am ajuns și la primul volum din seria lui Lio Cixin. Andrei este cel care m-a tot bătut la cap în ultimele LUNI cu cartea aceasta, dar mă tot încăpățânat să nu o citesc. Pot spune acum că a avut dreptate (și nu zic asta prea des), dar universul descoperit este unul fascinant, înfiorător și greu de imaginat.
Problema celor trei corpuri este primul volum din seria Amintiri din trecutul Terrei apărută pentru prima dată în 2006. Cartea spune povestea Pământului și a unor oameni de știință din China care încearcă să ia legătura cu viața extraterestră. Nu vorbim aici despre o carte ușoară în care niște omuleți verzi vin pe planetă și fac schimb de informații cu oamenii. Ci despre o carte care abundă în detalii ce țin de fizică, sociologie, politică, etică. Problema celor trei corpuri este o carte care vorbește despre dorința de a evolua, pace și mai ales despre răzbunare.
Autorul începe povestea prin a da mai multe detalii despre Revoluția culturală chineză. Astfel, o cunoaștem pe Wenjie, o tânără care asistă la uciderea propriului tată. Aceasta este considerată trădătoare, dar datorită minții sclipitoare, ajunge să facă parte dintr-un proiect secret al guvernului. Prețul pentru că este lăsată în viață? Trebuie să se dedice total acestui proiect și pentru că nu poate dezvălui informațiile secrete, va rămâne la bază pentru tot restul vieții ei.
Cadrul se schimbă și după zeci de ani îl cunoaștem pe Miao, un om de știință care se vede atras într-o situație pe care nu o înțelege. Acesta cunoaște mulți oameni de știință și, cel mai important, ajunge să să se logheze la Problema celor trei jocuri – un joc pe calculator care spune povestea unei lumi extraterestre. Ce se întâmplă mai departe? O să spun doar atât: o poveste despre gândaci (metaforic vorbind).
Recomand cartea pasionaților de lumi ficționale, cititorilor care le place SF-ul și nu numai. Spun încă de pe acum că nu avem în față o carte simplistă, ci una care se potrivește unui cititor complet, unui avid de cunoaștere, unui om care este gata să facă pauze în timp ce citește și caută informații pentru că multe dintre teoriile dezvoltate în volum sunt greu de înțeles.
Cartea o puteți găsi la Libris.