Cărți

Recenzie: Din Iad – o autopsie a lui Jack Spintecătorul

După o vară mult prea călduroasă, cu lecturi ușurele, ca de vacanță, toamna își intră foarte repede în drepturi așa că prima carte din sezonul sperieturilor nu putea să fie alta decât Recenzie: Din Iad – o autopsie a lui Jack Spintecătorul.

Dacă mă citești de mult, nu o să ți se pară ciudat că am ales acest titlu și mai ales formatul cărții. După mulți ani de citit exclusiv romane, la masterat am descoperit cărțile grafice și, din când în când, mi se pune pata pe câte un titlu – un fel de dragoste la prima vedere cu o imagine. Asta s-a întâmplat cu minunăția asta de volum pe care am văzut-o și în secunda doi am știut că trebuie să ajungă la mine. Deși o carte cu un subiect deloc pe placul tuturor, nu o vei putea lăsa din mână atunci când te apuci de citit.

Despre Jack Spintecătorul cred că fiecare dintre noi știe câte ceva sau a auzit ceva. În ultimii ani subiectele polițiste au împânzit literatura și mai nou cinematografia, așa că sunt sigură că dacă nu ai citit legenda, sigur ai văzut un documentar-două pe Netflix. Acest spintecător și-a făcut veacul prin Anglia sfârșitului de secol 19 și a reușit să inducă teroare în sufletele tuturor celor care i-au auzit povestea. O legendă urbană, un excelent doctor ar spune unii, o minte bolnavă sau poate doar o plăsmuire a imaginației – așa a rămas și astăzi Jack, cel care s-a crezut un fel de Dumnezeu.

Cartea spune povestea unui doctor respectat în societate și a celor două fețe ale acestuia. Membru într-o societate secretă, prieten al curții regale, domnul Gull ajunge să ucidă cu sânge rece pentru un scop, crede el, nobil – salvarea unei persoane importante a societății. Sau cel puțin asta cred ceilalți, deoarece doctorul are multe fețe, un fel de Jekyll și Hide și niciodată nu știi dacă ești sau nu în siguranță în proximitatea lui.

Pe parcursul paginilor cunoaștem zeci de personaje care mai de care mai interesante. Ba chiar, apare și prima scrisoare a lui Jack despre care se spune că a fost redactată de un jurnalist de-al vremii. Obiceiurile din acea perioadă sunt și ele prezente. Colțurile întunecate, aleile slab luminate și momentele în care femeilor le era frică să iasă din casă sunt prezente pe tot parcursul operei. De asemenea, autorul ne invită să credem sau nu povestea. Până la urmă nimic nu este bătutu în cuie atunci când vorbim despre un mister încă neelucidat.

Volumul este fără doar și poate de neratat dacă vrei să ajungi puțin mai aproape de întâmplările despre care se vorbește și astăzi. Nu știm ce s-a întâmplat cu Jack, dar putem să ne imaginăm că tot ceea ce citim e real. Bine, pentru asta ne trebuie o imaginație extraordinar de bogată și o minte limpede. Cartea aceasta nu e pentru oricine. Pe lângă subiectul extrem de dur, este un volum explicit, grafica realizată de Eddie Campbell făcând cinste poveștii scrisă de Alan Moore , dar nefiind potrivită pentru persoanele care nu au trecut măcar de vârsta adolescenței. Pe lângă acest lucru, vorbim despre o carte de peste 500 de pagini, un adevărat colos, pe care ajungi să îl înțelegi după multă trudă. Nu este un roman grafic care se citește ușor. Ba dimpotrivă, povestea este destul de confuză la început, dar totul se leagă odată ce reușești să treci de primele 200 de pagini.

Cartea poate fi găsită pe site-ul librăriei Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.