Cărți

Recenzie: Dopamina – D.Z. Lieberman & M.E. Long

Dopamina nu a fost prima carte de anul acesta întâmplător. A fost o carte premeditată, voiam să o citesc de anul trecut, de când tot apărea pe Instagram, dar cel mai bun moment pentru a o citi a fost luna ianuarie.

De ce Dopamina? Pentru că intrasem într-un reading slump, pentru că aveam nevoie de o carte diferită, voiam să las puțin spațiu între mine și ficțiune și am considerat că volumul lui Lieberman și Long este exact ceea ce trebuie.

Pe scurt, cartea tratează rolul acestui neurotransmițător care ne face să vrem să ne depășim condiția, care ne face să ne dorim mereu mai mult și mai mult.

De fapt, volumul are ca scop general conștientizarea cititorului că lucrurile din jurul său nu sunt chiar așa cum par. Unul dintre exemplele care mi-a rămas în minte este acela că după achiziționarea unui obiect mult dorit (ex. o casă, mașină, telefon), fericirea noastră scade în intensitate și apare întotdeauna dorința de a upgrada obiectul achiziționat. Același lucru se întâmplă și cu sentimentele, autoriifolosind o metaforă interesantă pentru a explica ideea de in&out of love:

„Iubirea de la început e asemenea unei călătorii cu un montagne-russe care pornește de la piciorul unui pod. Caruselul poate să ne poarte în circuit într-o călătorie frumoasă de câte ori dorim, dar întotdeauna ne va lăsa acolo de unde am pornit. De fiecare dată muzica se oprește și noi ajungem din nou cu picioarele pe pământ. Trebuie să facem o alegere: mai dăm o tură sau traversăm podul către un alt tip de iubire, mult mai durabilă.” (pag. 37)

Recomand cartea persoanelor care au o inteligență emoțională dezvoltată și acelora care au nevoie de o pauză de la ficțiune. Nu este un volum pe care să îl termini în câteva ore, ci o carte la care te poți întoarce iar și iar pentru a descoperi noi lucruri despre realitatea în care trăim.

„Aflăm, chiat de la o vârstă fragedă, că banda adezivă scotch e foarte bună pentru a prinde laolaltă hârtiile rupte, dar nu poate fi folosită pentru a repara jucăriile stricate sau farfuriile sparte.” (pag. 105)

Cartea poate fi găsită la Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.