Nu mi-a plăcut să fiu copil. Am vrut întotdeauna să mai cresc puțin, să fiu puțin mai matură, să am dreptul să fac mai multe lucruri decât puteam. Visam că adulții au 50 de ore într-o zi și că ei mereu stau degeaba. Cât de greu putea să fie să mergi la muncă? Sau să plătească facturi? Ei bine, 13 ani mai târziu mi-am răspuns singură. Când? Nu când a trebuit să mă trezesc dimineața pentru muncă. Nici când a trebuit să închid abonamentul ăla la internet, care mi-a mâncat sufletul având în vedere că părea un lucru mai complicat decât ajunsul pe Marte. Nu. Toate acestea au fost ușoare spre deosebire de momentul când a trebuit să cumpărăm casa.
Atunci mi-am dat seama că adulții nu știu nimic și că învață din greșeli. Tot atunci am realizat ce înseamnă cu adevărat să iei decizii și să fii în impas. Astăzi o să-ți povestesc despre trei lucruri la care trebuie să fii foarte atent atunci când nu mai este vorba de plătitul unei chirii, ci de achiziționarea căminului propriu, mai ales dacă ești la prima cumpărare și nu prea ai pe nimeni în jurul tău care să te sfătuiască.
Bate în pereți
Nu, nu pentru a alunga spiritele rele sau alte lighioane, ci pentru că altfel te-ai putea trezi că ai conversații constante cu vecinii. Într-unul dintre apartamentele pe care le-am văzut, ne plăcea totul. Deși era mic și situat în zona în care am ajuns să ne mutăm până la urmă, ajunsese să ne placă. Asta până când am bătut în pereți și ne-am dat seama că semănau cu un carton puțin mai gros. La noi în țară, iernile nu sunt cele mai blânde și mi-e greu să cred că ți-ai dori să te trezești cu crivățul bătându-ți fix în sufragerie în noaptea de Crăciun.
Țevile sau despre problema la care nu te aștepți
Dacă știu ceva despre mine, acel lucru este că sunt o cauză pierdută când vine vorba de instalații. Am avut mereu noroc că oamenii din jurul meu m-au ajutat când a fost vorba despre lucruri tehnice și nu a fost nevoie să mă lamentez de fiecare dată când nu înțelegeam ceva. La toate apartamentele pe care le-am vizionat ni s-a spus să ne interesăm de anul în care a fost realizată instalația electrică și să fim siguri că avem țevi laminate trase pentru a fi siguri că totul va merge ca uns atunci când ne vom muta.
Ești sigur că etajul ăla nu e cam sus?
Primul apartament pe care l-am văzut era la etajul 7 din 8. Și ne-a plăcut la nebunie. Era mic, dar foarte bine compartimentat și a fost un fel de dragoste la prima vedere. Nu credeam că vom putea găsi ceva mai bun, așa că am început să cerem păreri despre el. Și toată lumea era încântată până când auzea de etaj. Am primit întrebarea „sunteți siguri de etaj?” de un milion de ori și ea a fost cea care ne-a făcut să renunțăm la apartament. Deși am tot suspinat după el, ne-am dat seama ulterior că dacă liftul s-ar strica vreodată ar fi jale și că să urc 7 etaje nu ar fi activitatea mea preferată.
Sunt multe lucruri pe care le-am învățat căutând un apartament, dar acestea trei sunt în top, cele pe care le spunem și noi mai departe tuturor cunoscuților care se află în ipostaza cumpărătorilor.