Încă de când eram mică, înainte să îmi dau seama că sunt un haos când vine vorba de orientare, am avut câteva locuri pe care mi-am dorit cu toată inima să le văd. Italia, Egipt, Japonia și… Atena. Dacă în Italia am ajuns de 6 ori, iar celelalte două sunt încă în plan, Atena a devenit realitate acum vreo două săptămâni. După lupte asidue în care am tot încercat să explic că acolo nu vezi doar „pietre”, ne-am luat bilete, am făcut bagaje și am zburat pe tărâmul zeilor.
De unde a pornit toată nebunia asta? Mi-au plăcut poveștile dintotdeauna și cele cu zei au fost printre preferatele mele. În plus, în ultimii doi ani, în timp ce îmi scriam licența, am citit enorm de multe lucruri despre Zei, despre Grecia așa că nu aveam cum să nu-mi doresc din ce în ce mai mult această călătorie.
Obiective turistice în Atenta
O să îți las aici o listă cu locurile pe care le-am vizitat. Majoritatea sunt cele pe care orice turist le vede atunci când ajunge în Atena, dar eu sper că măcar vreo două sunt noutăți, cel puțin pentru mine au fost. Ideea este că de fiecare dată când plecăm undeva noi facem o listă provizorie cu locurile pe care vrem să le vedem, listă la care adăugăm alte locuri sau din care tăiem obiective, în funcție de timpul pe care îl avem odată ajunși la destinație. Dintre locurile văzute de noi:
În prima zi:
- Acropolis
- Ancient Agora
- Monastiraki
- Parlamentul
- Parcul Național
- Zappeio
- Poarta lui Adrian
- Stadionul Kallimarmaro
În a doua zi:
- Templul lui Zeus
- Dealul Lycabettus
- Portul din Piraeus
Unul dintre avantajele Atenei este faptul că toate atracțiile turistice sunt relativ apropiate. Însă trebuie să te interesezi foarte bine de orele la care se închid muzeele. Pentru că noi am descoperit într-un mod destul de aiurea că la ora 15 totul se închide, așa că cel mai bine ar fi să vizitezi totul dimineața. Un alt lucru important pe care e bine să îl ști este că studenții au intrare gratuită în majoritatea locurilor, în timp ce biletele pentru adulți costă 20 sau 30 euro în funcție de pachetul pe care îl alegi.
Pe lângă ruine trebuie neapărat să îți faci timp să urci pe Dealul Lycabettus de unde poți vedea tot orașul și Acropolele de sus. Poți alege să urci cu telefericul sau pe jos, depinde câte locuri mai ai de vizitat în ziua aceea.
Din păcate noi am fost destul de dezamăgiți de Piraeus, deși era unul dintre locurile pe care voiam neapărat să îl vedem. Orășelul este destul de aglomerat și multe dintre străzi sunt în construcție așa că este o adevărată provocare să te plimbi liniștit.
Oamenii din Atena
În Atena am găsit cei mai primitori localnici! Fie că vorbim despre magazine, restaurante sau pur și simplu oameni de pe stradă, localnicii au adăugat o bilă albă experienței noastre. Am avut mai multe dialoguri cu unii dintre ei și chiar râdeam cu una dintre doamne care ne spunea că pentru ei temperatura de afară era perfectă pentru pulovăre și geci, în timp ce eu eram îmbrăcată într-o rochiță și simțeam cum mă topesc. În plus, pe toată durata călătoriei ne-am îndrăgostit de un restaurant și în fiecare seară mâncam acolo, iar unul dintre manageri trecea mereu pe la noi și ne întreba ce mai facem, ceea ce mi-a plăcut foarte mult.
În Atena oamenii vor să vorbească, să te cunoască și să îți arate cine sunt ei. Și da, pentru mine asta a fost foarte important. Un alt lucru pe care l-amk apreciat a fost că aici chiar toată lumea știe engleză. Dacă prijn alte părți pe unde m-am mai plimbat m-am lovit de multe ori de bariera limbii, în Atena nu există această problemă. Ba chiar mai mult, mulți dintre localnici ni se adresau inițial în Franceză deoarece li se părea că vorbim franceză. Iar când le spuneam că nu sunt din Franța următoarea variantă era „Romenia? Bucharest?”.
Mâncare din Atena
Am spus de la început că eu de acolo m-am întors în formă de sferă. Pentru că mâncarea este la orice colț de stradă, restaurantele sunt frumos amenajate, iar mirosurile te îmbie din fiecare direcție. La un momentdat, deși abia ne ridicasem de la masă, aș mai fi mâncat doar pentru că mirosea totul extrem de bine. Un loc unde TREBUIE să mergi neapărat este Hans&Gretel, un fel de cofetărie de unde nu vei vrea să mai pleci niciodată! Acolo am văzut toate tipurile de dulciuri posibile, bomboane, ciocolată, înghețată, toate erau acolo într-o prezentare de poveste!
Și dacă tot vorbim de mâncare, nu rata șansa de a face piața! Da, ai citit bine. Noi am ajuns din întâmplare într-o piață și am cumpărat cele mai bune căpșuni pe care le-am mâncat în ultimii ani. crede-mă că aveau gustul copilăriei de la țară! Pentru că aici legumele și fructele chiar au gust! Iar roșiile sunt de vis. Știu că m-am entuziastmat ușor, dar mi s-a părut incredibil să gust iarăși fructele și legumele pe care le mâncam când eram mică, același gust, aceleași culori.
Atena este locul perfect unde să petreci câteva zile pentru a vizita, pentru a mânca preparate super bune și pentru a te rătăci pe străduțe. Excursia asta mi-a deschis apetitul pentru călătorii și cred că anul ăsta mai bifez câteva pe hartă!