Nu sunt cea mai organizată persoană, dar întotdeauna, după ce mă întorc dintr-o excursie, scriu despre ea. Ei bine, după ce m-am întors din Cluj nu s-a întâmplat asta. Totul a fost pe repede înainte. Timpul a trecut extrem de repede și acel „o să scriu mâine” s-a transformat în „nu o să mai scriu despre Cluj și asta este!” De ce fac asta acum? După atâta timp? Pentru că mâine plec într-o excursie. Și pentru că astăzi profesorii au liber, deci am câteva ore la dispoziție pentru mine. Așa că astăzi vorbim despre Cluj. Orașul pe care toată lumea l-a vizitat la Untold și pe care eu l-am descoperit o săptămână mai târziu, în liniște.
plecarea
Clujul a fost unul dintre orașele din România pe care întotdeauna mi-am dorit să îl vizitez. Întotdeauna mi s-a părut extrem de departe. deși anul trecut când am ajuns în Maramureș era la o aruncătură de băț. Pentru adolescenta din Buzău, orașul ăsta era la capătul celălalt al lumii. Pentru Andreea de acum Clujul era doar puțin peste mână.
Dar anul ăsta, pentru că nu am putut pleca din țară din cauza examenelor mele, am decis să ne aventurăm înspre orașul unde în liceu mi-aș fi dorit să plec la facultate. O să mă întrebi de ce aș fi ales Clujul în locul Bucureștiului. Pe vremea aia mi se părea că toată lumea merge în capitală și aș fi vrut să fac altceva, dar asta este o altă poveste pentru un alt articol.
Am avut două variante pentru a ajunge în Cluj: mașina sau avionul. Costurile erau cam la fel, singurul motiv pentru care am ales mașina a fost faptul că ne doream să vizităm și împrejurimile și pentru asta aveam nevoie de un mijloc de transport cu care să ne deplasăm. Drumul a fost destul de lung și plin de cozi. În Cluj am stat 4 nopți, deși planul inițial era să ne cazăm și într-un sătuc de pe lângă oraș.
clujul se află pe un deal
Ne-am cazat într-un apartament și vă spun că locul este superb. Deși în zonă încă se construiește, apartamentul este foarte frumos, este utilat cu toate lucrurile necesare și este extrerm de aproape de oraș, aproximativ 15 minute de mers pe jos. Asta la dus! E o informație extrem de utilă asta. De ce? Pentru că primul lucru pe care l-am aflat despre Cluj, atunci când am ajuns acolo, a fost că orașul ăsta e ridicat pe un deal! Ei bine, pregătește-te să urci niște pante extrem de abrupte! Eu una am făcut o mare febră musculară la drumurile de întoarcere spre casă. Într-una din seri am decis să luăm un Taxify pentru că plimbarea de peste zi mă epuizase complet.
Clujul seamănă foarte mult cu Bucureștiul din punct de vedere al faptului că acolo poți găsi tot ce îți trebuie. Nouă ne plac orașele unde nu sunt sute de oameni. Aici nu prea am nimerit-o deoarece orașul ăsta este la fel de aglomerat precum capitala. O altă problemă pe care am întâmpinat-o a fost faptul că, mergând la o săptămână după Untold, majoritatea locurilor pe unde voiam să mâncăm erau închise. Asta pentru că, spre deosebire de capitală, în Cluj luna august este luna concediilor, indiferent că vorbim de restaurante sau magazine.
Orașul m-a fermecat. Clădirile te fac să crezi că ești într-o poveste. Iar Grădina Botanică este foarte mare și plină de flori incredibil de frumoase. În plus, serele au fost cele de care am fost extrem de încântată. Deși Andrei a vrut să iasă cât mai repede de acolo din cauza căldurii infernale.
Un alt loc care mi-a plăcut la nebunie a fost Cetățuia. Acolo am urcat (a se observa că în fiecare zi am urcat pe undeva) de câteva ori și unde am făcut cele mai frumoase poze cu orașul. În plus, parcurile, deși sunt mai mici decât cele din București, sunt minunate.
cetatea liteni
Locurile de care m-am bucurat cel mai mult au fost cele pe care le-am vizitat înafara orașului. Dacă nu ai auzit până acum de Cetatea Liteni îți spun eu că acolo este Raiul! O cetatea veche, așezată între dealuri, parcă uitată de lume. Aflasem despre acest loc atunci când făceam researchul pentru excursie și nu regret nicio clipă că am urcat prin pădure pentru a ajunge acolo. Ajutată de un articol pe care l-am găsit în online, am urcat pe un drum mai rapid și fără oameni ceea ce mi-a plăcut la nebunie. Odată ajunsă acolo am simțit că sunt liniștită. Am uitat de griji, de examene, de viața reală. M-am bucurat pur și simplu de lucrurile pe care natura ni le oferă.
lacul beliș fântânele
Un alt loc pe care l-am vizitat a fost Lacul Beliș Fântânele unde ne-a prins cea mai urâtă furtună pe care am văzut-o vreodată! Dar a treia încercare din zi a fost cu noroc. Așa am reușit să vedem un alt loc pe care nu cred că-l voi uita vreodată. Ploaia nu ne-a lăsat să mai înaintăm în acea zi și înafară de lac și de o poiană de unde se vedeau munții nu am putut să mai vedem nimic. Dar în ziua aceea am promis că o să mă întorc cât de curând în Apuseni. Trebuie să mai descopăr măcar câteva dintre locurile pe care le ascund.
Clujul nu a fost cel mai frumos oraș pe care l-am văzut vreodată. Dar am rămas impresionată de peisaje și sunt sigură că mă voi întoarce pe acolo cât de curând!
Pentru mai multe poze din locurile pe care le vizitez intră pe Instagram.