Cărți

Recenzie: De fiecare dată pentru totdeauna – Justin A. Reynolds

Orice om ajunge într-un moment al vieții să nu mai poată citi, să aibă un blocaj. Prin asta am trecut eu în ultimele câteva săptămâni. Deschideam 3-4 cărți concomintent, dar nu reușteam să duc niciuna la capăt așa că stiva de pe noptieră creștea și creștea. Am decis că e momentul să trec peste această perioadă deloc plăcută și să citesc o carte care părea relativ simplă. De fiecare dată pentru totdeauna a fost exact lectura de care aveam nevoie: simplă, puțin banală, numai bună pentru a o termina în doar câteva ore, fără elemente ascunse sau simboluri încifrate.

Povestea este simplă: Jake o întâlnește pe Kate și între ei se creează o legtură extrem de puternică. Pe parcursul primei părți a cărții aflăm cine sunt personajele, intrăm în lumea lor și încercăm să deslușim misterele pe care vor să le țină ascunse. Asta până când Kate moare, iar Jake pare că se trezește fix în același loc în care a cunoscut-o prima dată și ea nu știe cine e.

„Oamenilor le place la nebunie să susțină că există un suflet pereche pentru fiecare.”

Ai auzit până acum de ziua cârtiței? Ideea e simplă și multe dintre cărțile și filmele care au succes au preluat-o: o anumită zi, importantă pentru personajul principal, se repetă iar și iar și iar. La nesfârșit, de fapt. La început apare confuzia, apoi negarea, urmează acceptarea, răzvrătirea și finalul care, de obicei, este neașteptat.
Povestea lui Jack King pleacă de la această temă universală a retrăirii a unei zi iar și iar. Doar că personajul trece prin această experiență aproximativ 4 luni. Și apoi o ia de la capăt.

Deși plină de clișee, cartea inovează prin personajele bine alese și povești destul de atent scrise. Se vorbește despre dreptate, prietenie și acceptare, iubirea fiind, din punctul meu de vedere, liantul dintre toate acestea. Protagoniștii sunt persoane de culoare care se învârt într-o lume suficient de reală ca într-una din zile rasismul să decidă soarta unuia dintre personaje. Justin A. Reynolds reușește să abordeze teme universale, iar Jack și Kate devin, pentru doar câte sute de pagini, prietenii acelora care nu își mai găsesc locul, prietenii acelora care nu știu cum să distingă binele propriu de răul celorlalte persoane.

„ Dat fiind câți oameni mișună pe planeta asta, ar trebui să existe cineva cu care te potrivești, nu-i așa? O persoană din cauza căreia spui chestii supranebunești, precum „te voi iubi pentru totdeauna”, „abia aștept să îi cunosc pe ai tăi”. Problema e că ne irosim majoritatea vieții noastre neînsemnate alergând după sufletul pereche al altcuiva. Dacă avem noroc, ne alegem cu o treime din timpul pe care l-am fi putut petrece alături de persoana care ne e menită cu adevărat. Asta, dacă nu cumva ratăm cu totul persoana cu pricina.”

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.