Cărți

RECENZIE – M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute, de F. Scott Fitzgerald

Unele titluri ajung la tine din întâmplare. Apar în momente cheie și aduc cu sine povești de care ai nevoie. În cea mai ciudată lună din ultimii ani, la mine a ajuna Fitzgerald, și nu cu unul dintre volumele clasice. M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute este o carte care m-a ales, o carte despre care recunosc că nu știam mai nimic și cred că ăsta este modul în care ar trebui să începi să o citești.

Prntre singurele insighturi pe care le aveam despre volum se numărau:

  • carte de proză scurtă
  • povestioare pierdute, pe care nimeni nu a vrut să le publice
  • teme grele pentru perioada în care au fost scrise

Și aici a apărut interesul. Mi-a plăcut Gatsby, dar nu a fost niciodată cartea mea preferată, însă Fitzgerald a fost întotdeauna plin de surprize și nu a dat greși nici de data aceasta. Autorul atacă subiecte interzise epocii, editorii nu îl înțeleg. El prezintă tineri cu un vocabular colocvial, elimină cenzura din textele sale și, deși conștientizează că acest lucru i-ar putea ruina publicarea, continuă să scrie proze pe gustul publicului tânăr.

Proza principală, cea care dă și numele volumului, spune povestea unui bărbat obișnuit, dar care are ghinionul ca fiecare femeie iubită să se arunce într-un lac. Deși prezentat schematic, personajul devine intrigant pentru grupul de prieteni din holul hotelului, urmând ca viețile acestora să se întrepătrundă mai mult decât și-ar fi dorit.

O altă pvoestire evocă scenariul unui film ce nu a ajuns niciodată pe marile ecrane. În volum sunt adunate texte diverse, ceea ce îi oferă o adevărată importanță culturală.

Cartea poate fi citită de publicul matur, de persoanele care au o cultură literară vastă și care înțeleg contextul în care au fost scrise operele. Fitzgerald a trecut prin episoade controversate, prin pierderi materiale și chiar prin episoade ce aveau la bază probleme psihice. Aceasta este o carte perfectă pentru aceia care vor să surprindă adevăratul spirit al epocii lui Fitzgerald!

Cartea poate fi comandată de la Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.