Cărți

Recenzie: Suflete pereche – John Marrs

Acum 7 ani descoperisem un serial pe care atât eu, cât și oamenii din jurul meu l-am devorat în doar câteva luni. Numele era: How I met your mother și sunt sigură că mulți dintre cei care ajung pe pagina aceasta au auzit de el. De ce vorbesc despre un serial când e clar că articolul ar trebui să fie despre o carte? Pentru că mie exact despre asta mi-a amintit volumul lui John Marrs, de un episod pe care nu cred că o să îl uit foarte curând.

Context: personajul principal, Ted, își tot căuta de câțiva ani femeia visurilor și ea era de negăsit. La un moment dat aude despre un nou program pe calculator care îți poate identifica sufletul pereche, atâta timp cât și el este înscris în sistem. Deși apelează la inteligența artificială, lui Ted i se spune că femeia perfectă pentru el este deja căsătorită și că ar trebui să se obișnuiască cu acest gând. Ani mai târziu primește un mesaj de la producătorul programului și este anunțat că i s-a găsit perechea. Personajul este extrem de fericit, dar decide ca, până la urmă, să nu se întâlnească cu cea sortită, afirmând că preferă să aștepte și că a lua ceva de-a gata nu sună foarte bine.

Suflete pereche mi-a amintit exact de acest pasaj povestit mai sus. O companie foarte mare găsește un cod în ADN-ul nostru care este identic la doar 2 persoane. De fapt, oamenii au acea jumătate undeva în lume, iar compania promite să o găsească. Totul sună extrem de simplu și din acest motiv oamenii decid să apeleze la studiu. Cuplurile sudate de ani întregi se dezbină, oamenii vor să fie doar cu jumătățile perfecte și ies din relații perfect sănătoase. Multe persoane au de suferit, mai ales acelea care sunt părăsite și ajung să sufere de diverse afecțiuni printre care depresia.

Dar viața merge mai departe pentru aceia care își descoperă jumătățile, legătura care apare între aceștia e una magică și nu poate fi ruptă de nimic. Însă cartea ar fi banală dacă s-ar rezuma doar la intriga aceasta. De fapt, volumul conține povestea a câtorva personaje care cu sau fără voia lor ajung subiecți în program. Relațiile nou create sunt minunate, dar ce te-ai face dacă jumătatea ta este ucigașul pe care tu și colegii tăi polițiști încercați să îl prindeți de săptămâni bune? Sau dacă cel pe care crezi că îl iubești născocește un plan diabolic pentru a se răzbuna pe tine?

Romanul aduce în prim-plan o lume relativ obișnuită cu oameni foarte diverși. Aș putea spune că se aseamănă foarte mult cu ceea ce trăim noi astăzi, Dacă ai fi pus în fața faptului împlinit și ai putea să îți cunoști perechea perfectă ai face-o?

Recomand cartea persoanelor obișnuite să treacă de la un fir narativ la altul. Este un roman numai bun pentru o seară relaxantă de weekend în care vrei să citești o poveste care te poate măcina și care te poate pune în dificultatea de a răspunde la întrebări la care mulți dintre noi nu știm răspunsul.

Cartea poate fi găsită pe site-ul libăriei Libris.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.