Cărți

Sosirea – Shaun Tan

În ultimii ani pasiunea mea pentru lectură s-a întors la 180 de grade. Dacă la început iubeam romanele scurte, apoi am prins gustul sutelor de pagini, urmate de schimbări în ceea ce privește genurile, de puțin timp cărțile pe care le citesc au mare legătură cu domeniul în care sper că voi activa. Ca profesor de limba română trebuie să fiu întotdedauna ancorată în prezent și avem norocul că în ultimii ani editurile au scos extrem de multe cărți pentru copii, de care se pot bucura, totuși, și adulții. De la romanele grafice, la benzile desenate, astăzi vreau să îți prezint o carte cu totul specială. O carte fără cuvinte – la propriu.

Sosirea este o carte despre care nu știam mai nimic atunci când am pus mâna pe ea. Citisem doar câteva dintre informațiile de pe coperta 4, dar nu reușisem să înțeleg foarte multe lucruri. Astfel că m-am aruncat cu capul înainte și bine am făcut. Shaun Tan prezintă o poveste a zilelor noastre, dar pentru că știe că imaginația cititorului este cea care afce povestea cu adevărat interesantă, a decis să nu folosească niciun cuvânt.

Romanul se bazează doar pe ilustrație și pe cititor. Autorul ne-a dat imaginea, dar noi suntem cei care trebuie să construim povestea din spatele ei. O poveste care pe mine una m-a dus cu gândul departe, m-a făcut să întorc paginile înapoi pentru a fi sigură că am înțeles cu adevărat șirul evenimentelor și mi-a dat libertatea de a personaliza acțiunea și cadrul.

Sosirea este o carte pe care poate unii nu o vor înțelege, dar dacă te lași puțin purtat de val, îți dai seama că atât copiii cât și adulții au nevoie să creeze, o să realizezi pe ce comoară ai pus mâne. Trebuie să recunosc că pe mine cartea asta m-a făcut să îmi dau seama ce voi face la anul la dizertație, deci din punctul meu de vedere este o carte care poate să îți schimbe percepția asupra prezentului.

Cartea poate fi găsită pe Libris.ro și o recomand acelor cititori care au nevoie să-și creeze povestea proprie. Romanul se răsfoiește extrem de repede și poate fi folosit pentru o mulțime de activități pentru cei mici.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.