Cărți

Recenzie: Viata secreta a marilor scriitorilor – Robert Schnakenberg

Viata secreta a marilor scriitori este cartea aia pe care nu ar trebui să te mire că am citit-o. Am absolvit facultatea de Litere acum 2 luni, iar iubirea pentru literatură nu avea cum să dispară. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, să descopăr povești frumoase, dar odată cu facultatea am învățat că și viața autorilor poate fi mai multe decât interesantă. Dacă îți place opera unui autor încearcă să aflii ce a stat la baza scriiturii, s-ar putea să rămâi surprins de poveștile din spatele autorului tău preferat.

La o primă vedere, dacă ești genul care judeci cartea după copertă, o vei iubi! Recunosc că eu nu știam mai nimic despre acest volum până nu am văzut o poză cu coperta pe facebook și o voce în capul meu spunea „trebuie să o ai!”. Zis și făcut, pe la jumătatea lunii august m-am apucat de citit și am început cu autorul meu preferat, cel pe care l-am descoperit în liceu, Edgar Allan Poe. Nu pot să spun că am aflat mai multe decât știam despre el, deoarece aveam o bază solidă a vieții sale, dar surpriza a venit mai târziu.

Pe mulți dintre autorii prezentați în carte i-am citit în facultate și am avut eseuri de făcut pe baza operelor lor. Cartea mi-ar fi fost de un real folos atunci când m-am apucat să scriu despre poeziile lui Walt Whitman sau despre distopia lui Oscar Wild. Pe Shakespeare l-am avut la licență, pe ceilalți la examene. Dacă mă întrebi ce părere am desper carte din punct de vedere al tânărului filolog, eu nu îți pot spune decât atât: este o lectură necesară atâta timp cât vrei să cunoști background-ul fiecărui mare autor în parte.

Am tot vorbit despre carte din punct de vedere universitar, dar opera lui Robert Schnakenberg poate fi citită de oricine. Scrisă într-un mod ironic, amuzantă pe alocuri, orice pasionat de lectură va fi fascinat de ea. Nu trebuie să ai cunoștințe despre termeni filologici sau altele, cartea îți va arăta drumul și tu nu va trebui decât să jonglezi printre autori.

Ilustrațiile m-au fascinat din primul moment. Ți-am spus că eu am ales cartea asta după copertă, dar stai să vezi ce te așteaptă în interior! Sute de pagini ilustrate, culori diferite pentru a evidenția anumite informații și câte și mai câte!

Viata secreta a marilor scriitori este o carte care nu poate fi citită dintr-o singură suflare. Eu obișnuiam să parcurg câte un autor pe seară, am folosit această biografie pe post de carte de povești pentru o vârstă mai înaintată.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.